ână acum câteva decenii, ceasul era considerat un accesoriu scump, dar prețurile s-au depreciat în ultimul timp, după ce tehnologia a avansat la culmi aproape nebănuită în urmă cu un veac, să zicem.
În unele cazuri, costul unui ceas este unul chiar la îndemâna majorității, dar există în schimb și alte instrumente de măsurare a timpului, și ne referim aici la piața ceasurilor de marcă, menite să ofere și alte detalii în afară de oră exactă și mai ales menite să contribuie la pretențiile cu care se poate mândri proprietarului, ca să vadă toată lumea ce poartă el la mână. Pentru bărbați, ceasul este mai mult decât un simplu instrument de măsurare a timpului, este un mod de a-și prezenta statutul social și personalitatea.
Deşi tehnologia modernă le-a umbrit din utilitate, ceasurile vor rămâne mereu un accesoriu ce simbolizează eleganţă şi clasă. De aceea, pasionaţii de ceasuri originale sunt gata să cheltuiască sume care ni se par imposibile, doar pentru a purta la mână un ceas care nu este la îndemâna oricui. Îți prezentăm, în continuare, unele dintre cele mai scumpe ceasuri din lume.
Supercomplication de Patek Phillipe
Acest orologiu se bucură și de o istorie interesantă. Se pare că a fost comandat de un bancher bogat lui Patek Phillipe, doar pentru a-și depăși un rival care era colecționar de ceasuri. Dorința acestuia era de a se realiza “cel mai complicat ceas din lume”, iar autorul și-a pus la încercare toată îndemânarea de care era în stare și a reușit să-l finalizeze după 4 ani de muncă. Mecanismul final a fost compus din 24 de complicații fabricate din aur de 18 karate. În 1999 a fost vândut la o licitație pentru 11 milioane de dolari. Asta da avere la încheietură, nu-i așa?
”Meteoris” Tourbillon de Louis Moinet
De fapt, aceasta este o serie ce include 4 ceasuri, fiecare dintre ele unic în felul său. Sunt alcătuite din aur de 18 karate și diamante. Caracteristica cea mai interesantă a acestora este dată de cadranele fabricate din bucăți de meteorit prelevate de pe Terra, Lună sau Marte, de unde și numele. Întreaga colecție este estimată la 4,5 milionae de dolari, și nu sunt prea mulți cei care și-o pot permite.
”Platinum World Time” de Patek Phillipe
Tot Patek Phillipe este responsabil de un alt ceas scump, care a fost creat chiar în anul izbucnirii celui de-al doilea Război Mondial. Acest ceas și-a câștigat renumele și prin faptul că afișează toate cele 24 de fusuri orare într-un mod foarte accesibil. A fost creat de Patek Phillipe în 1939 și a fost vândut la o licitație pentru 4 milioane de dolari.
„Aeternitas Mega 4” de Frank Muller
Aeternitas Mega 4 este alcătuit din 36 de complicații, cele mai multe întâlnite vreodată la un ceas. Chiar dacă veți spune că este un ceas și atât, că mai spunem că are un calendar pe 999 de ani (de unde îi vine și numele) și un cronograf. Permite consultarea timpului pentru 3 fusuri orare și poate fi achizționat de toți cei cărora le prisosesc 2,7 milioane de dolari.
Fibonacci Pocket Watch, Parmigiani Fleurier
Ceva mai ieftin, ”doar” 2,4 milioane de dolari costă și Fibonacci Pocket Watch, care este ceas de buzunar ornat cu motive florale colorate alcătuite din diferite pietre prețioase. Carcasa este din paladiu și a fost finalizat în 1999 după de 3 ani de muncă. Are mai multe funcții printre care se numără un calendar perpetuu sau fazele lunii.
Jaeger-LeCoultre Hybris Mechanica a Grande Sonnerie
Se vinde în magazine pentru ”modesta” sumă de 1.474.070 dolari și a fost construit din 1.300 piese asamblate. Compartimentul muzical al ceasului este cel care face toți banii în acest caz, deoarece este prevăzut să poată cânta o melodie, la comandă celui care îl poartă. Melodiile sunt atât de bine alese, încât pentru unii par mai interesante decât însuși ceasul.
The Richard Mille RM 56-01
Cei care au descris acest ceas ca fiind o bijuterie, nu au greșit cu nimic, ținem să te asigurăm de acest lucru. Acest ceas este cu adevărat o raritate, fiind executat din safir, un material rar și foarte prețuit. De aici apare și motivul pentru care acest ceas este unul foarte scump, pe care nu oricine și-l poate permite. Dar, 1,85 milioane dolari este un preț perfect justificat dacă ne gândim la piatra prețioasă care-ți împodobește mâna.
Richard Mille Tourbillon RM 56-02 Sapphire
Deși trebuie ceva mai sus în topul nostru, am inclus acest ceas chiar după predecesorul său. Mulțumit de succesul avut, fabricantul elveţian Richard Mille a mai produs o variantă în 2014 o nouă variantă a acestuia, mult îmbunătățită, depăşind cu acest prilej bariera de preţ a ceasurilor elveţiene, de 2 milioane dolari. Noul RM 56-02 Saphirre costă 2,02 milioane și nu credem că mai are nevoie de vreo prezentare
„Tour de L`Ile” de Vacheron Constantin
Cu siguranță, dacă vă plac ceasurile, ați uzit de acesta, care a fost creat pentru a marca aniversarea a 250 de ani de la nașterea lui Vacheron Constantin, în 2005. Are două fețe și o carcasă din aur masiv. Dispune de mai multe mecanisme și funcții, printre care: apusul soarelui, calendar perpetuu, două fusuri orare, ecuația timpului sau cerul nopții. Este apreciat la 1,5 milioane de dolari, dar se pare că-și merită fiecare bănuț.
Big Bang Cronograph, Hublot, Bunter S A
Acest instrument de măsurare a timpului a fost conceput de faimosul ceasornicar Hublot împreună cu compania de bijuterii Bunter SA. Este atât de valoros nu datorită funcțiilor sale neobișnuită, cât datorită numărului mare de diamante cu care este acoperit. Are un mecanism care permite ascunderea ceasului propriu-zis și lăsarea la vedere numai a diamantelor. Un milion de dolari și poate fi și al dumneavoastră.